Tuesday, December 28, 2010

Jõulud!

Siinsetest jõuludest nüüd veidi pajatan.

Alustaks veidike varasematest sündmustest, see tähendab, et päkapikke siin ei käi. Kui rääkisin emale siin, et Eestis käivad ikka päkapikud detsembri algusest saadik ja et lapsed saavad iga hommik midagi magusad sussi sisse, siis ta imestas ja ütles ainult, et vaesed hambaarstid :)


Igal aastal on see perekond jõulude ajal koos lähisugulastega. Tädid onud peredega, vanaema ja vanaisa. Tänavu olime onu Rafa juures.


Hommikul olime perega maakodus koristasime ja niitsime muru. Peale lõunat tulin ma kodu, et kodustega skypes rääkida. Peale seda kutsusin Rafa järgi ja läksime tema juurde. Ta just lõpetas uue vannitoa värvimise.

Koristasime veidi ja seadsime kõik õhtuks valmis. Õhtul ei teagi mis kella aegu, peale kümmet kunagi tulid ka kõik teised järjest kohale.



Algas kõik ühise söömisega. Enne söömist luges vanaisa väikse palve või tänusõnad.

Samal ajal hoidis käest väikest korvikest, kus sees olid väikesed küpsised, pähklid mesi jms.

Tuled kõik kustus tänusõnade lugemise ajal ja kõik täiesti vaikselt. See pidavat olema Slovakkia komme. Vanaisa ju Slovakkiast pärit. Peale seda võis alustada söömisega. Söögiks oli liha muidugi erineval kujul. See liha küpses seal gaasiahjus 5-6 tundi.

Isegi külmas kastes oli liha. Seda nägin siin esimest korda, sest neile meeldib ikka kõik soojaks teha enne söömist. Vanem vend ütles ka, et temale see külm liha ei maitse.. :) Lisaks oli erinevad salatit ja erinevad soolased rullbiskviidid. Joodi kõike: limonaadi, mahla, veini, shampust ja ka õlut. Vein oli päris huvitav. Isetehtud vein kuhu erinevad puuviljad sisse pantud jne, täpset koostist ei teagi.

Ise ei proovinud aga teistele maitses küll hästi.



Kell kaksteist käis jõuluvana Papa Noel. Keegi jõuluvana küll ei näinud. Käis nii kähku, kuid kingitusi tõi väga palju. Veidi peale kahteteist võeti järjekorda vanuse järgi, et kõige noorem kõige ees ja järjest vanemaks rivi läheb.


See komme vist Saksamaalt. Ana ütles, et tema vanema majas tehti koguaeg seda viisi. Kui kõik olid rivis ja tuppa suundunud, kus asus kuusk istusid väiksed lapsed kinkide ette maha, teised seisid nende selja taga ja nii lauldi paar laulu.


Kunstkuusk muidugi oli, siin metsa ei ole, kust kuuske tuua ju... Laulud lauldud siis võis kinkide kallale asuda. Luuletust lugema ei pea, lihtsalt jaotati kõigile nende kingitused kätte. Ma sain ühe särgi, bokserid ja raamatu Argentina looduse ja eluolu kohta. Väga lahe raamat on!




Peale kingituste kättesaamist jäid väiksed lapsed kingitustega mängima, teised suundusid uuesti laua taha, kus joodi veidi shampust ja söödi piparkooke. Vanema, kes on Saksamaalt pärit, teeb igal aastal ise kodus piparkoogi taigna ja küpsetab piparkooke. Muidu siin Argentinas piparkooke ei tehta. Mina omalt poolt panin ka ühe suure shokolaadi lauale. See söödi väga kärmelt ära.


Piparkoogid olid kandikutel koos pähklitega.
Selline komme ka vist Saksamaalt pärit.


Vasakult siis onu Rafa koos oma naisega, tädi koos oma mehega, Ana ja Fabian ning teine onu koos oma naise ja väikse lapsega
Peale magusa söömist hakati karooket laulma jne. Meie vendadega läksime aga edasi peole. Siin ikka kõva pidu koguaeg, suured peoinimesed kõik. Pidu toimus järve ääres rannas. Tõline rannapidu oli ikka. Rahvast oli ka päris palju, pakun et sinna 1000 inimese kanti. Koju sain peol hommikul kell seitse.

Järgmine päev, ehk 25. detsember oli Ana sünnipäev. See toimus maakodus. Me vendadega ärkasime veidike peale lõunat ja siis sõitsime ka maakodusse. Teised kõik olid seal juba. Sama seltskond oli, kes eelnev õhtu onu juures. Sõime, siis sõime veel veidi, siis ujusime basseinins, mängisime võrkpalli ja ka kaarte.

Nii õhtu kella üheksani, kui tulime vendadega koju. Vanemad ja kaksikud jäid maakodusse ööseks. Vennad läksid veel samal õhtul uuesti peole. Mina aga jäin kodu ja üritasin magama jääda. Kuna aga vend ja ta sõbrad kogunesid siin meie juures, siis käis loomulikult kõva muusika ja lärm oli ülaval. Seega magama sain alles paar tundi peale pikale heitmist.

Sellised pühad siin siis. Jäi veel mainimata, et lasti ka palju ilutulestikku. Paugutama hakati juba enne kahteteist ja kestis see paar tundi. Oleks kingitused saamata jäänud, siis oleks tunne nagu aastavahetus. :)

5 comments:

  1. Palju sul neid šokolaade ja asju kaasas on ? :D

    ReplyDelete
  2. Nad siin kohapeal imestavad ka, et palju mul neid on. Peab tunnistama, et üks väike tahvlike ja üks väike karbike veel on alles. Kaasa toodud Eesti nännist olen peaaegu lahti saanud. Loodetavasti jõuab aga üks pakk siis kunagi, kus peaks olema veidi head kraami lisaks! ;)

    ReplyDelete
  3. Intensiivsed jõulud! Meil Eestis peaaegu samasugused ju :p Tõsi, ilma ilutulestiku ja basseini ja kuumuseta... selle asemel sain pühapäeval hoopis kolm tundi lund kühveldada :)

    ReplyDelete
  4. Kuule seal nii palju erinevaid traditsioone, too sa eesti poolt ka siis üks sisse ja las hakkavad järgmisest aastast päkapikud käima kaksikutele

    ReplyDelete
  5. Eestis on jõulud rohkem selline leina aeg ja vaikne aeg. Siin ainult pidu peo otsa :)
    No Krissu, sa võid järgmisel aastal ise päkapikke mängida, saadad postiga igaks päevaks midagi väikestele :D

    ReplyDelete