Thursday, November 4, 2010

Politseid ja muu.

Niisiis lubatud eilne teema.

Alustaks politseiga. Politseid võib näha siin ainult maantee peal. Maanteedel on nad tavaliselt koha sisse võtnud sedasi, et umbes 100 meetrit enne on üks torbik, vahepeal veel mõni ja siis seisab politsei eraldusjoone peal. Tavaliselt lastakse autod kõik läbi, vaatavad lihtsalt aknast sisse, et kas on turvavöö peal. Vahepeal ka palutakse sul peatuda ja kontrollitakse juhiluba ning auto ülevaatust. Turvavöö siiski põhiline asi mida kontrollitakse. Linnas sees aga pole ma väga ühtegi politseid näinud. Nimelt linnas sees nad ei tegutsegi vist väga. Seega olen ma siin igasuguseid autosid liiklemas näinud. Kõige lahedam vist oli üks auto, millel polnud esiotsas midagi peale mootori. Ei kapotti, stanget ega ka poritiivu. Ülevaatusest rääkimata. Linnas sees on seega suht suva missuguse autoga sa liikled. Pakun, et siin linnas kuskil 20-30% autodel pole ülevaatust. Juhilube ka phmt vaja ju seega ei ole aga ei ole väga märkand noori sõitmas. Ju siis peetakse ikka sellest juhilubade reeglist kinni. Juhilube muideks üpriski kerge saada. Vanem vend ütles, et tal läks nendega aega pool tundi. Kaua Eestis läheb, kolm, neli kuud? :D
Turvavöö neil ka ülearu sõber ei tundu olevat, kuna enamasti kasutatakse seda ainult siis, kui jõutakse linnast välja ja on oht, et politsei kontrollib. Meie peres ikka üldiselt kasutatakse turvavööd, kuid mitte alati.
See seik, mis eile oli on järgmine. Nimelt tulin eile õhtul bussiga koju. Enne meie linna oligi politsei ennast jälle üles seadnud. Bussijuhil loomulikult turvavööd peal ei olnud. Esijalgu tõmbas vöö endale üle, siis vahetas käigu alla. Kiirus tuleb üpriski madalaks võtta politsei juures ju. Siis hakkas seda teist otsa otsima, kuhu vöö sisse käib, see oli alla vajund vms. Bussijuhil iste ju kõrgemal ja see vöö ots mingi jublaka otsas, mis liigub üles alla. Sai selle jublaka tõstetud üles, siis vahetas jälle käiku. Vahepeal oli vöö tagasi vajunud üle keha. Tõmbas vöö siis üle enda jälle ning jällegi oli vaja käiku vahetada ning siis oligi juba politsei juurde jõudnud. Politsei kinni ei pidand, lihtsalt vaatas sisse hoo pealt kas vöö peal on. Bussijuhil vöö lihtsalt üle tõmmatud, lukustatud aga mitte ja niipea, kui politseist möödas lükkas vöö ka enda pealt maha.
Eestis ikka kõvasti vaeva nähtud reklaamiga ja kõige muuga, et meil vast ikka rohkem teatakse, milleks turvavöö on. Siin kahjuks arvatakse vist, et turvavöö on ainult politsei jaoks.
Suht nõme on ka see, et kui sõidame hommikul näiteks remisega kooli siis maantee peal panevad kõik turvavöö peale, juht veel küsib üle kas vööd peal ja niipea kui linna piiril võtavad vöö ära. Mis nad arvavad, et linnas sees õnnetusi siis ei juhtu või? Tarkpead no !:) Mina olen aga endale kindlaks jäänud ja koguaeg kasutan vööd. Autosse istudes on see nii sisse kulunud, et käsi kohe haarab selle järele.

No comments:

Post a Comment